Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest lekkie, bez cukru, bez jajek, bez mąki, bez pieczenia i bez użycia miksera. A orzeźwiająco kwaskowato słodki smak tego ciasta świetnie się sprawdzi w gorące dni. Polecam.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 94
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105466
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 94
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4553
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 32
Składniki
Masa chia. Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy słodzidło, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Resztę masy pozostawiamy na boku w rondelku.
Galaretki z owocami. W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. I znów, w 400 ml gorącej wody rozpuszczamy 100 g galaretki pomarańczowej. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Owoce kroimy na drobne kawałki.
Warstwy. Na stężałą masę w tortownicy układamy mango (ale nie wszystkie, zostawiamy troszkę na górną warstwę). Zalewamy ostudzoną i tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. (Żeby przyśpieszyć proces tężenia masy, lub galaretki, można wstawić do zamrażalnika na 5 - 10 minut, ale nie dłużej. Trzeba pilnować) Na galaretkę wykładamy resztę masy chia (gdyby masa w rondelku nam zgęstniała, można ją lekko podgrzać i dodać do niej 1 łyżkę wody) Układamy mango i miechunkę peruwiańską, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny. Gotowe ciasto dekorujemy owocami.