Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny czas pełen jest wyrzeczeń dla osób na diecie o ograniczonej wartości kalorycznej. Jeśli należysz do tego grona, przygotuj sobie fit sernik z twarogu z dodatkiem wolnego od kalorii erytrytolu. Zrób większą porcję – z pewnością każdy pozazdrości ci tego deseru!
Tortownica o średnicy 23 cm
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 38
Składniki
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez około pół godziny. Odcedź wodę. Połącz daktyle z orzechami i pestkami słonecznika. Zblenduj na jednolitą, lepką masę. Wyłóż nią dno tortownicy.
Połącz jogurt z erytrytolem. Wymieszaj – do rozpuszczenia erytrytolu. Dodaj twaróg, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i sok z cytryny. Zblenduj całość na gładką masę. Rozpuść żelatynę w mleku. Wymieszaj dokładnie z masą twarogową. Przelej ją do tortownicy i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Użyj jednak tylko połowy proszku i 200 ml wody. Zamiast cukru, dodaj erytrytol. To przestudzonej galaretki dodaj rozgniecione widelcem maliny, Wymieszaj.
Gdy masa twarogowa nieco stężeje, wylej na nią galaretkę z malinami. Lekko przemieszaj widelcem – tak, by galaretka połączyła się z powierzchnią masy twarogowej i wniknęła na około 1 cm w głąb jej struktury. Odstaw sernik na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.