Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zachce Wam się czegoś słodkiego, spróbujcie tych szybkich babeczek z ciasta francuskiego. Są naprawdę pyszne. Owoce możecie dodać takie, jakie macie akurat pod ręką.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 549
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Każde ciasto kroimy na 6 lub 8 kwadratów, a następnie lekko rozciągamy każdy z nich w dłoniach. Formę na muffiny lekko smarujemy olejem a następnie układamy w niej nasze kwadraty z ciasta francuskiego - rogi zostawiając na górze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdy koszyczek nakłuwamy dobrze widelcem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
W czasie kiedy nasze koszyczki będą się piekły gotujemy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy 1/3, w której dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodając masło. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, ciągle mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Naszą masę możemy chwilę schłodzić w lodówce. Krem nakładamy do babeczek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Dekorujemy owocami.