Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zachce Wam się czegoś słodkiego, spróbujcie tych szybkich babeczek z ciasta francuskiego. Są naprawdę pyszne. Owoce możecie dodać takie, jakie macie akurat pod ręką.
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 451
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3101
Polecam.
Odsłon: 1900
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 451
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8693
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3101
Polecam.
Odsłon: 1900
Składniki
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Każde ciasto kroimy na 6 lub 8 kwadratów, a następnie lekko rozciągamy każdy z nich w dłoniach. Formę na muffiny lekko smarujemy olejem a następnie układamy w niej nasze kwadraty z ciasta francuskiego - rogi zostawiając na górze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdy koszyczek nakłuwamy dobrze widelcem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
W czasie kiedy nasze koszyczki będą się piekły gotujemy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy 1/3, w której dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodając masło. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, ciągle mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Naszą masę możemy chwilę schłodzić w lodówce. Krem nakładamy do babeczek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Dekorujemy owocami.