Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zachce Wam się czegoś słodkiego, spróbujcie tych szybkich babeczek z ciasta francuskiego. Są naprawdę pyszne. Owoce możecie dodać takie, jakie macie akurat pod ręką.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326127
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12000
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16609
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5350
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326127
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12000
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16609
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5350
Składniki
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy podsypując mąką. Każde ciasto kroimy na 6 lub 8 kwadratów, a następnie lekko rozciągamy każdy z nich w dłoniach. Formę na muffiny lekko smarujemy olejem a następnie układamy w niej nasze kwadraty z ciasta francuskiego - rogi zostawiając na górze. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Każdy koszyczek nakłuwamy dobrze widelcem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż ciasto się zarumieni).
W czasie kiedy nasze koszyczki będą się piekły gotujemy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy 1/3, w której dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodając masło. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, ciągle mieszając, by się nie przypalił. Odstawiamy do wystudzenia. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Naszą masę możemy chwilę schłodzić w lodówce. Krem nakładamy do babeczek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Dekorujemy owocami.