Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze koty za płoty! Wstyd się przyznać, ale do niedawna nie miałam w domu foremek do wypiekania rureczek. Jak się zapewne domyślacie po nagłówku tego postu, postanowiłam to zmienić i nabyłam taki oto sprzęt w zwykłym sklepie gospodarczym. Jeżeli jest sprzęt to wiadomo, żal go nie wypróbować. Kupiłam więc ciasto francuskie, zrobiłam prosty krem o smaku truskawek i tak powstały te małe słodziaki. Polecam!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7215
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2672
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 792
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7215
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2672
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20182
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 792
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy nożem na paski szerokości 3 cm i długości mniej więcej 20 cm. Na każdą foremkę do rurek, zaczynając od węższego końca foremki, nawijamy pasek ciasta tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po pieczeniu tworzyły całość. Przed wypiekiem rurki posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy do momentu zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200- 220 stopni. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek. Należy to robić ostrożnie, ponieważ można się poparzyć. Najlepiej przytrzymać szerszy koniec foremki ręką zawiniętą w ściereczkę a drugą ręką szybko zsunąć ciasto na blat.
Teraz przygotowujemy krem: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do nitki. Jeżeli zauważamy, że syrop jest już odpowiednio zrobiony, ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewamy wrzący syrop, całość mieszamy energicznie, ale jednocześnie delikatnie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zaparzony krem bezowy odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy masło, tak aby utworzyło puszystą masę (tzw. pianę). Do masła dodajemy krem bezowy, mieszamy, na końcu dodajemy dżem truskawkowy, ponownie mieszamy całość. Gotowy krem przekładamy do szprycy zdobniczej i napełniamy nim zimne rureczki.
Smacznego.