Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze koty za płoty! Wstyd się przyznać, ale do niedawna nie miałam w domu foremek do wypiekania rureczek. Jak się zapewne domyślacie po nagłówku tego postu, postanowiłam to zmienić i nabyłam taki oto sprzęt w zwykłym sklepie gospodarczym. Jeżeli jest sprzęt to wiadomo, żal go nie wypróbować. Kupiłam więc ciasto francuskie, zrobiłam prosty krem o smaku truskawek i tak powstały te małe słodziaki. Polecam!
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 50
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1066
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 982
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2311
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2359
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1059
Pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonymi migdałami.
Odsłon: 50
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1066
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 982
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2311
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2359
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 1059
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy nożem na paski szerokości 3 cm i długości mniej więcej 20 cm. Na każdą foremkę do rurek, zaczynając od węższego końca foremki, nawijamy pasek ciasta tak, aby poszczególne zwoje zachodziły na siebie, a po pieczeniu tworzyły całość. Przed wypiekiem rurki posypujemy cukrem kandyzowanym, następnie układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy do momentu zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do temperatury 200- 220 stopni. Upieczone rureczki jeszcze ciepłe zdejmujemy z foremek. Należy to robić ostrożnie, ponieważ można się poparzyć. Najlepiej przytrzymać szerszy koniec foremki ręką zawiniętą w ściereczkę a drugą ręką szybko zsunąć ciasto na blat.
Teraz przygotowujemy krem: Cukier z wodą doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do nitki. Jeżeli zauważamy, że syrop jest już odpowiednio zrobiony, ubijamy białka na sztywną pianę. Do ubitych białek wlewamy wrzący syrop, całość mieszamy energicznie, ale jednocześnie delikatnie, najlepiej użyć do tego drewnianej łyżki. Zaparzony krem bezowy odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ubijamy masło, tak aby utworzyło puszystą masę (tzw. pianę). Do masła dodajemy krem bezowy, mieszamy, na końcu dodajemy dżem truskawkowy, ponownie mieszamy całość. Gotowy krem przekładamy do szprycy zdobniczej i napełniamy nim zimne rureczki.
Smacznego.