Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka.
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 6081
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6304
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10300
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 6081
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6304
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10300
Składniki
Biszkopt; Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Błękitna pianka Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawić do stężenia.
Bita śmietana Do śmietany dodać, cukier puder oraz waniliowy ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu. Smacznego.