Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette ze śliwkami, to placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach, który piecze się bez blachy. Charakteryzuje się maślanym spodem przełamanym lekką kwaskowatością świeżych owoców. Stanowi idealny deser na jesień.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34886
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16238
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34886
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 16238
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego posiekaj migdały na drobne okruchy. Przełóż je do miski i odstaw.
Do tej samej misy wsyp mąkę, sól i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj zimne masło i miksuj aż będzie miało wielkość zielonego groszku. Skrop mieszankę wodą i miksuj, aż masa będzie wilgotna i krusząca się.
Przenieś ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieć je kilka razy aż utworzy jednolitą kulę. Uformuj krążek, podsyp ponownie mąką i rozwałkuj go na placek o średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 32 cm.
Przygotuj nadzienie. Posyp placek równomiernie mąką, a potem 50 g cukru.
Śliwki pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm. Ułóż je równomiernie na wierzchu, formując koncentryczne okręgi, które mają rozpoczynać się ok. 6 cm od brzegów.
Posyp całość pozostałym cukrem.
Złóż brzegi ciasta, tworząc zakładki. Załataj w razie potrzeby wszystkie rozdarcia.
Jajko rozbełtaj w miseczce. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta, a następnie posyp je gruboziarnistym cukrem.
Wstaw całość do lodówki na ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 175 st. Celsjusza. Wstaw galette ze śliwkami na 55-65 minut do pieca, aż owoce będą miękkie, a skórka złocistobrązowa. Wyjmij z piekarnika.
Dżem morelowy przełóż do małej miseczki i wstaw do mikrofalówki. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać. Za pomocą pędzelka posmaruj masą śliwki.
Przenieś deser na duży talerz lub deskę do krojenia. Pokrój i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, najlepiej w dniu pieczenia.