Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galette ze śliwkami, to placek z kruchego ciasta o nieregularnych brzegach, który piecze się bez blachy. Charakteryzuje się maślanym spodem przełamanym lekką kwaskowatością świeżych owoców. Stanowi idealny deser na jesień.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2415
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2415
Składniki
Przygotuj ciasto. W misie robota kuchennego posiekaj migdały na drobne okruchy. Przełóż je do miski i odstaw.
Do tej samej misy wsyp mąkę, sól i cukier. Wymieszaj, a następnie dodaj zimne masło i miksuj aż będzie miało wielkość zielonego groszku. Skrop mieszankę wodą i miksuj, aż masa będzie wilgotna i krusząca się.
Przenieś ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię roboczą. Zagnieć je kilka razy aż utworzy jednolitą kulę. Uformuj krążek, podsyp ponownie mąką i rozwałkuj go na placek o średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby dodając więcej mąki.
Przenieś ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do lodówki na 30 minut, a następnie rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 32 cm.
Przygotuj nadzienie. Posyp placek równomiernie mąką, a potem 50 g cukru.
Śliwki pokrój na plasterki o grubości 0,5 cm. Ułóż je równomiernie na wierzchu, formując koncentryczne okręgi, które mają rozpoczynać się ok. 6 cm od brzegów.
Posyp całość pozostałym cukrem.
Złóż brzegi ciasta, tworząc zakładki. Załataj w razie potrzeby wszystkie rozdarcia.
Jajko rozbełtaj w miseczce. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta, a następnie posyp je gruboziarnistym cukrem.
Wstaw całość do lodówki na ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzej do 175 st. Celsjusza. Wstaw galette ze śliwkami na 55-65 minut do pieca, aż owoce będą miękkie, a skórka złocistobrązowa. Wyjmij z piekarnika.
Dżem morelowy przełóż do małej miseczki i wstaw do mikrofalówki. Podgrzewaj, aż zacznie bulgotać. Za pomocą pędzelka posmaruj masą śliwki.
Przenieś deser na duży talerz lub deskę do krojenia. Pokrój i podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, najlepiej w dniu pieczenia.