Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na to niezwykłe ciasto narodził się w drugiej połowie XIX w. w Budapeszcie. Nazwa pochodzi od nazwiska cukiernika, który je zaczął wypiekać. Nie jest specjalnie trudne w wykonaniu. Serdecznie polecam.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2099
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2099
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, jajko i żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone, letnie masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na równe cztery części. Każdą część rozwałkować. Pierwszy płat ciasta przenieść do foremki. Posmarować go konfiturą morelową. Posypać cukrem trzcinowym, a potem zmielonymi orzechami. Położyć drugi płat ciasta i postąpić identycznie. Potem trzeci i znów to samo. Po nałożeniu czwartego płatu ciasta foremkę dać do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą. Składniki polewy najpierw rozpuścić w garnuszku na gazie i dokładnie je wymieszać. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.