Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na to niezwykłe ciasto narodził się w drugiej połowie XIX w. w Budapeszcie. Nazwa pochodzi od nazwiska cukiernika, który je zaczął wypiekać. Nie jest specjalnie trudne w wykonaniu. Serdecznie polecam.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1575
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231993
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5068
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1575
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231993
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5068
Składniki
Foremkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać cukier, jajko i żółtka, śmietanę oraz rozpuszczone, letnie masło. Zarobić ciasto. Podzielić je na równe cztery części. Każdą część rozwałkować. Pierwszy płat ciasta przenieść do foremki. Posmarować go konfiturą morelową. Posypać cukrem trzcinowym, a potem zmielonymi orzechami. Położyć drugi płat ciasta i postąpić identycznie. Potem trzeci i znów to samo. Po nałożeniu czwartego płatu ciasta foremkę dać do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą. Składniki polewy najpierw rozpuścić w garnuszku na gazie i dokładnie je wymieszać. Ciasto dać do lodówki na kilka godzin.