Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przypomnienie mojego przepisu z dawnych lat. Przed świętami przydadzą się taki szybkie i proste przepisy na słodkości.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113267
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 696
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1224
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 776
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113267
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 696
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1224
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 776
Składniki
Blaszka 29 X 11 cm. Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Mąkę mieszamy z kawą , kakao i ew. proszkiem. Do ubitych jajek po łyżce dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, lekko blaszką uderzamy w stół, aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. Biszkopt pieczemy w 175-180 C około 20-30 minut. Studzimy, obracając ciasto do góry dnem. W tym czasie robimy mocny napar kawy na poncz i masę karpatkową wg. opakowania, wszystko studzimy. Tę samą umytą blaszkę wykładamy przezroczystą folią tak aby sporo wystawały brzegi. Ostudzone ciasto przecinamy w poprzek na pół, jedną połowę wkładamy do blaszki i polewamy ponczem. Połowę masy karpatkowej rozprowadzamy po cieście, przykrywamy drugą połową ciasta, ponczujemy i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty pionowo wbijamy w ciasto na około 1/3 ich wysokości. Blaszkę wstawiamy do lodówki. 2 masa. Masło rozpuszczamy z wodą i cukrem. Ostudzone miksujemy z 175 g mleka. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy łyżkę mleka, do drugiej łyżkę kakao. Masy są płynne ale szybko tężeją, więc nie guzdramy się :) Masy na przemian wylewamy na biszkopty i przerwy pomiędzy nimi. Wierzch możemy posypać kakao. Blaszkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub zamrażalnika na 1/2 godziny. Ciasto wyjmujemy z blaszki pociągając za folię.