Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przedświąteczny można umilić sobie tartą łączącą dwie pory roku. Jesienne gruszki i zimowe suszone śliwki oraz migdały, które w takim połączeniu mają bardzo świąteczny smak. Cynamon i syrop klonowy dla osłodzenia życia.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 94
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7808
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2822
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 94
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7808
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2822
Składniki
Mąkę, cukier, sól, jajko i masło wyrobić w misce na grudkowaną masę, przenieść na blat i wyrobić na gładkie ciasto.
Wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu na ciasto położyć pergamin i wysypać je roślinami strączkowymi, aby podczas pieczenia nie opad brzeg. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200C
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć środki, a połówki pokroić w plastry, śliwki pociąć w plasterki, a migdały lekko skruszyć tak, żeby część została w całości.
Ciasto wyjąć z piekarnika poukładać na nim gruszki, posypać śliwkami, migdałami oraz cynamonem i kardamonem.
Zapiekać wszystko przez kolejne 15-20 minut.
10 minut przed wyjęciem ciasta polać wszystko syropem klonowym.