Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
puszysty , lekki, chociaż pracochłonny, są to bardzo małe proporcje na małą foremkę o średnicy 20 cm, jesli ktoś chce to można zwiększyć ilość składników
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4472
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Robimy ciasto kruche z ; maki pszennej, masła/ 60 g / ,żółtka , słodzik 15 g, i 1 łyżkę z i m n e j wody.Ciasto szybko zagniatamy i odstawiamy do lodówki na conajmniej 30 min. Następnie rozwałkujemy je w placek o śred. 23 cm .Wykładamy foremkę posmarowaną tłuszczem o śred. 20 cm., wykładamy spód i boki.Spód nakłuwamy widelcem, odstawiamy do chłodnego miejsca.
Robimy masę jajeczną z : żółtek /2 szt./ ,masła / 20 g / , i słodzika / 60 g / .
Do cukru waniliowego lub miąższu z laski wanili, dodajemy skórkę z cytryny, twaróg zmielony i dodajemy masę jajeczną.Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną.Ubijamy białka / 2 szt. / na bardzo sztywną pianę, dodajemy pokrojoną w kostkę połowę gruszki i dodajemy do masy serowej. Powstały w ten sposób krem , smarujemy spód ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku najpierw 30 min. w temp. 175" C , po 30 min. zwiększamy temperaturę do 200 " C i dalej pieczemy 30 min.
Drugą połowę gruszki kroimy w wąskie półksiężyce.Zagotowujemy syrop z soku cytryny, słodzik 2 łyżeczki i 2-3 łyżki wody.Dusimy około 2 min..Odsaczamy i na 5-10 min. przed końcem pieczenia uduszoną gruszkę kładziemy na ciasto w formie wachlarza.,. Nastepnie ciasto dopiekamy do końca.