Sernik na spodzie ma swoich zwolenników i przeciwników. Ci drudzy zwykle twierdzą, że ciasto pod masą jest „nijakie”, przez co „psuje” jej smak. Rzeczywiście, zdarzają się serniki z wilgotnym, zakalcowatym spodem, który może pogorszyć walory najpyszniejszej masy serowej. Nie jest to jednak problem ciasta samego w sobie, ale sposobu jego przygotowania. Dobry, chrupiący spód może uczynić sernik jeszcze smaczniejszym! Tak smacznym, że trudno się oprzeć wzbogaceniu go również o rozpływającą się w ustach kruszonkę.
Idealne, kruche ciasto do sernika
Składniki
Spód
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki kwaśniej śmietany (opcjonalnie)
Kruszonka
- 100 g schłodzonego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru (zwykłego)
Składniki
Spód
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki kwaśniej śmietany (opcjonalnie)
Kruszonka
- 100 g schłodzonego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru (zwykłego)

Etapy przygotowania
Wysyp na stolnicę przeznaczoną na spód sernika mąkę i cukier puder, a w powstałym kopczyku zrób dołek. W dołku umieść oddzielone od białek żółtka i pokrojone na kawałki masło. Oprósz solą.
Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli po kilku minutach ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj do niego śmietanę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Wsyp do miski wszystkie składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Przez chwilę mieszaj je i rozcieraj palcami (nie zagniataj), aż zaczną powstawać drobne grudki. Schłodź kruszonkę w lodówce.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5-10 mm i wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmaruj dokładnie białkiem, najlepiej z użyciem pędzelka.
Równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 15 minut, aż się zarumieni.
Na spód wylej masę serową. Na wierzch wysyp kruszonkę. Upiecz sernik (zgodnie z głównym przepisem) na środkowym poziomie piekarnika.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706
Ostatnio komentowane przepisy

Jednogarnkowe danie z wieprzowiną, warzywami i kaszą jęczmienną. Smak zawdzię...
- Francuska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Kasze i ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Papryka
- Mięso
- Wieprzowina
- Pieczarki
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 3927

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 706



Składniki
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g schłodzonego masła
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki kwaśniej śmietany (opcjonalnie)
- 100 g schłodzonego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g cukru (zwykłego)
Wysyp na stolnicę przeznaczoną na spód sernika mąkę i cukier puder, a w powstałym kopczyku zrób dołek. W dołku umieść oddzielone od białek żółtka i pokrojone na kawałki masło. Oprósz solą.
Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli po kilku minutach ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj do niego śmietanę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Wsyp do miski wszystkie składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Przez chwilę mieszaj je i rozcieraj palcami (nie zagniataj), aż zaczną powstawać drobne grudki. Schłodź kruszonkę w lodówce.
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5-10 mm i wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmaruj dokładnie białkiem, najlepiej z użyciem pędzelka.
Równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 15 minut, aż się zarumieni.
Na spód wylej masę serową. Na wierzch wysyp kruszonkę. Upiecz sernik (zgodnie z głównym przepisem) na środkowym poziomie piekarnika.