Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z tych ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotujcie go według receptury doświadczonej gospodyni, a z pewnością wyjdzie idealnie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 12
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
Białka ubijamy na sztywno. Dzielimy je na trzy części i stopniowo dodajemy je do ciasta bardzo delikatnie mieszając je szpatułką. Na samym końcu dodajemy rozdrobnione bakalie, zostawiając trochę do dekoracji.
Aby bakalie w keksie nie opadły na dno, przed dodaniem ich do ciasta oprószcie je delikatnie mąką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto dekorujemy lukrem i pozostałymi bakaliami.