Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z tych ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotujcie go według receptury doświadczonej gospodyni, a z pewnością wyjdzie idealnie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 631
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2033
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4022
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3961
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 631
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2033
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4022
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3961
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
Białka ubijamy na sztywno. Dzielimy je na trzy części i stopniowo dodajemy je do ciasta bardzo delikatnie mieszając je szpatułką. Na samym końcu dodajemy rozdrobnione bakalie, zostawiając trochę do dekoracji.
Aby bakalie w keksie nie opadły na dno, przed dodaniem ich do ciasta oprószcie je delikatnie mąką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto dekorujemy lukrem i pozostałymi bakaliami.