Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka jest delikatna, bez zbędnego żelowania. Smak lekko słodki i kwaskowy. Takie ciasto na pewno osłodzi nam długie zimowe wieczory. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11297
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Blaszka 20 X 25 cm, posmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Kruche ciasto. Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Chłodzimy.
Nadzienie jabłkowe. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem, mieszamy i przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Spód i boki blaszki ( na wysokość 3-4 cm ) wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki. Podgrzewamy 500 ml soku jabłkowego. Pozostałe 200 ml mieszamy z budyniem i cukrem. Do ugotowanego soku wlewamy budyń, mieszamy do ponownego zagotowania. Na schłodzone ciasto rozkładamy borówki. Kładziemy połowę plasterków jabłek, pokruszone biszkopty, zalewamy połową gorącego budyniu jabłkowego. Rozkładamy pozostałe jabłka i resztę budyniu. Lekko ugniatamy łyżką aby zamknąć puste miejsca. Pieczemy ok. 60-70 minut. Studzimy.
Krem budyniowy. Gotujemy 300 ml mleka. W 100 ml mieszamy budyń i cukier. Dodajemy budyń do mleka i mieszając chwilę gotujemy. Studzimy, mieszając i przykrywamy folią. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Ostudzony budyń wymieszać i dodawać po łyżce ubitą śmietanę. Krem nakładamy na przestudzone ciasto. Przed podaniem wierzch możemy udekorować pokruszonymi biszkoptami.