Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy maturzysta zna imię Izabeli Łęckiej. Jednak nie jest to tylko bohaterka znanej powieści. To także jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie spróbujesz.
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 1322
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 1322
Składniki
Przygotuj ciasto białe. Wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki. Powoli dodawaj przesypane suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. Miksuj całość na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylej do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Jeśli chcesz uzyskać efekt szachownicy, przyłóż do ciasta szablon cukierniczy w kwadraty (lub inny). Użyj aerografu cukierniczego lub zwykłego pędzelka. Nośnikiem koloru może być rozpuszczone kakao lub mocna kawa.
Przygotuj ciasto czekoladowe. Masę przygotuj dokładnie w ten sam sposób, co ciasto białe – wymieszaj mokre składniki i powoli przesypuj do nich te suche. Masę przelej do okrągłej formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 35 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź. Podziel je na dwa blaty.
Przygotuj krem. Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej razem z dodatkiem śmietanki. Zimną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru, wanilii i likieru. Na koniec powoli wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstaw krem do lodówki do czasu wykorzystania.
Złóż ciasto. Biały spód przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku, tworząc dwa paski o szerokości ok. 10 cm. Włóż je do poprzednio użytej tortownicy wzdłuż brzegów, formując obręcz. Przytnij, by paski dobrze przylegały do foremki. Blaty ciemnego ciasta przytnij do kółek o średnicy ok. 20 cm lub mniejszej, żeby blaty zmieściły się bez trudu w tortownicy. Jeden z blatów włóż na sam spód. Na to wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem i wyłóż pozostały krem. Ciasto wstaw do lodówki.
Przygotuj glazurę. Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Wymieszaj na gładką konsystencję. Po przestudzeniu masy wlej do niej cienkim strumyczkiem whisky i wymieszaj. Ostudź całość do temperatury pokojowej, aż zacznie tężeć. Wylej chłodną już glazurę na wierzch ciasta i posyp całość chipsami czekoladowymi. Izabelę Łęcką wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy, przez co najmniej 4 godziny. Po tym czasie ciasto możesz wyjąć z formy i podać.