Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie brazylijską telenowelę "Niewolnica Isaura" ? To ciasto jest totalnym odzwierciedleniem serialu ... słodkie aż do bólu White & Black
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 242
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9650
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Składniki
Masa czekoladowa : W garnku roztopić masło dodać cukier,cukier waniliowy i ziarenka z laski waniliowej,kakao,dolać wodę.Zagotować na małym ogniu.Po lekkim przestudzeniu dodać żółtka i zmiksować ok 5-7 min na gładką masę wtłaczając dużo powietrza.Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.. Masa będzie dość gęsta,ale tak ma być. Na koniec połączyć z ubitą wcześniej pianą z białek.Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Przelać do dużej,prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać ser i wiórki kokosowe.Następnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.Wymieszać drewnianą łyżką. Wykładać ser na ciasto dużymi porcjami w lekkich odstępach,aby czekoladowe ciasto mogło wyrosnąć formując "poduchy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170) i piec ok 1 godz. Sprawdzić patyczkiem.Najlepiej,kiedy ciasto nie jest przesuszone. Po ostygnięciu i pokrojeniu powinno być delikatnie wilgotne.
Polewa : W rondelku roztopić masło,cukier,kakao i wodę.Można dodać kilka kropel soku z cytryny aby polewa była błyszcząca. Jeszcze gorącą polać ciasto (mazańce) i posypać wiórkami. SMACZNEGO