Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i smaczny jabłecznik, o kruchym rozpływającym się w ustach spodzie. Jabłecznik o pysznym i lekko kwaskowym nadzieniu jabłek, z nutką cynamonu. Polecam
tortownica, papier do pieczenia, miska, nóż, rondel, łyżka, szkl. o poj. 250 ml,
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 42
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 32
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 42
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 32
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier wymieszać, wbić jajko oraz dodać pokrojone w kawałki masło. Całość zagniatać wyrabiając gładkie , jednolite ciasto. Ciasto włożyć na 15 minut do lodówki. W między czasie jabłka obrać oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w mniejsze kawałki. Do rondla z grubym dnem wlać odrobinę wody włożyć jabłka i smażyć do rozpadu jabłek równocześnie podsmażając je na mus jabłkowy. Pod koniec smażenia dodać cukru do smaku i cynamon , wymieszać. Do jabłek dodać również 2 łyżki bułki tartej i ponownie wymieszać. Ciasto wyjąc z lodówki podzielić na dwie części większą i mniejszą. Tortownicę o średnicy 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, spód wylepić większą częścią ciasta, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, a na górę rozdrobnić pozostałe ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu.