Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, smaczny jabłecznik na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami , bezą i posypką. Oproszony cukrem pudrem skusi małych i dużych łasuchów.
blaszka, nóż, garnek, łyżka drewniana, mikser,
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15523
Składniki
Blaszka wielkości 24/ 40 cm, szklanka o poj. 250 ml, Składniki na ciasto zagnieść na gładką jednolitą masę. Masą wyłożyć spód blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut. Na podpieczony spód rozsypać kaszę manną , następnie wyłożyć uprażone jabłka, na jabłka wyłożyć przygotowaną bezę, a na górę rozkruszyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Prażone jabłka; Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Włóż do garnka z grubym dnem , wlej wodę , wsyp cukier i mieszaj aż jabłka się rozgotują, część pozostanie w całości. Wystudzić. Beza; Białka ubić ze szczypta soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier , mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Kruszonka ; Składniki kruszonki wymieszać, następnie rozcierać dłońmi.
Ciasto gotowe do podania,