Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
właśnie odkryłam w sobie talent wymyślania ciast a co najfajniejsze to to że wychodzą mi rewelacyjne i co jedno to lepsze, wczoraj piekłam zwykły jabłecznik na kruszonce a z racji tego że zniknął szybciej niż się spodziewałam tak więc dziś wymyśliłam także na kruszonce lecz cynamonowej z dodatkiem przyprawy do piernika
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 146
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 114
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 122
Proste danie z niewielu składników, ale tak smaczne, że trudno nie poprosić o...
Odsłon: 146
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 114
Propozycja na syte i smaczne danie główne dla wegetarian oraz wielbicieli owo...
Odsłon: 122
Składniki
Przygotować jabłka umyć je obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie wszystkie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startych jabłek nie odlewając soku wsypać obie galaretki turkusowe i wymieszać do czasu aż wszystkie jabłka połączą się z suchą galaretką. Tak przygotowane odstawić aby jabłka nabrały ładnego zielonego koloru
W czasie gdy galaretka koloryzuje jabłka przygotować kruszonkę, do miski przełożyć masło może być Smakowita ja właśnie takiej użyłam lub kto jakie woli, wsypać mąkę, cukier kryształ, proszek do pieczenia oraz cynamon i przyprawę do piernika całość za pomocą ręki wymieszać ugniatając masło tak aby powstała sypka kruszonka
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wysypać równo po całości większa część kruszonki na kruszonkę wyłożyć całe przygotowane jabłka rozprowadzić je po całej kruszonce wyrównując wierzch jabłek. Na jabłka wysypać po całości resztę pozostałej kruszonki
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 70 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu, jeśli kruszonka z wierzchu jest upieczona twarda to znak że ciasto od spodu będzie również upieczone. Po upieczeniu pozostawić przez 5 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu posypać cukrem pudrem i oddzielić ciasto od papieru do pieczenia
Upieczone ciasto jabłecznik właśnie ten z tym jest fajny że nie dość że szybko go się robi pomijając czas pieczenia to można go od razu po ostygnięciu zajadać. Wymyślony mój kolejny jabłecznik nie dość że ładnie wygląda to jeszcze cudowny zapach cynamonu i przyprawy do piernika sprawia to że domownicy nie mogą się go doczekać. Moim zdaniem świetnie sprawdzi się na zbliżające się wielkimi krokami święta