Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik można przygotowywać na wiele sposobów. W tej wersji nie ma on kruszonki z zewnątrz, ponieważ nadzieniem są wyłącznie aromatyczne jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym. Za to możesz delektować się grubszą warstwą kruchego ciasta na spodzie.
Składniki
Przesiej mąkę pszenną na stolnicę lub do miski miksera. Wsyp proszek do pieczenia i odrobinę soli. Dodaj posiekaną zimną margarynę.
Teraz roztrzep śmietanę wraz z żółtkami i cukrem. Dodaj masę do wcześniej przygotowanych składników. Szybko i energicznie zagnieć ciasto, aby go nie napowietrzyć. Jeśli jest zbyt sypkie, dodaj łyżkę wody. Powinno mieć konsystencję mokrej kruszonki.
Ulep kulę i umieść ją w lodówce na 40 minut albo w zamrażalniku na 20 minut. W tym czasie przygotuj jabłka. Obierz je ze skóry i podziel w plasterki. W misce połącz wraz z cynamonem. Ilość według uznania. Dodaj teraz cukier waniliowy.
Podsmaż jabłka na patelni dodając 2 łyżki wody w taki sposób, aby stworzył się jednolity mus. Nadmiar soku powinien odparować na średnim ogniu. Gęste jabłka z cukrem waniliowym i cynamonem będą trzymać się na kruchym spodzie. Wyciągnij ciasto z lodówki lub zamrażalnika. Rozwałkuj i wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłóż masę jabłkową. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut.