Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie przepysznego jabłecznika wcale nie musi być trudne. Ten w wersji sypanej jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Zaopatrz się w jabłka, cynamon, mąkę, grysik i do dzieła. Przepis pochodzi z 551. odcinka programu "Ewa gotuje".
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 284
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14937
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2922
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 284
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14937
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2922
Składniki
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać sok z cytryny. Przyprawić cynamonem. Wymieszać i odstawić.
Mąkę, grysik i proszek do pieczenia wsypać do miski. Posłodzić i wymieszać. Podzielić na 3 mniej więcej równe części.
Pierwszą porcję nałożyć na dno tortownicy (średnica 28 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane grysikiem). Wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek. Docisnąć. Na owoce dać drugą porcję sypkich składników. Nałożyć resztę jabłek. Ubić. Nałożyć resztę składników sypkich. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone masło - na tarce o dużych oczkach.
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.