Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie przepysznego jabłecznika wcale nie musi być trudne. Ten w wersji sypanej jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet początkujący cukiernik. Zaopatrz się w jabłka, cynamon, mąkę, grysik i do dzieła. Przepis pochodzi z 551. odcinka programu "Ewa gotuje".
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1623
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 759
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1623
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 759
Składniki
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wlać sok z cytryny. Przyprawić cynamonem. Wymieszać i odstawić.
Mąkę, grysik i proszek do pieczenia wsypać do miski. Posłodzić i wymieszać. Podzielić na 3 mniej więcej równe części.
Pierwszą porcję nałożyć na dno tortownicy (średnica 28 cm, dno wyścielone papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem i wysypane grysikiem). Wyrównać. Wyłożyć połowę jabłek. Docisnąć. Na owoce dać drugą porcję sypkich składników. Nałożyć resztę jabłek. Ubić. Nałożyć resztę składników sypkich. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć zmrożone masło - na tarce o dużych oczkach.
Piec przez 1 godzinę w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.