Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik z prażonymi jabłkami, na miękkim i puszystym ciescie ucieranym.
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1030
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 103
Frittata z kurczakiem i warzywami to świetna propozycja na sycące śniadanie d...
Odsłon: 1030
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 103
Składniki
Przygotowanie ciasta należy rozpocząć od uprażenia jabłek. Dlatego też jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dodajemy 2 łyżki wody, cukier i cynamon. Prażymy, mieszając co jakiś czas aż jabłka się zagotują i zaczną rozpadać. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/3szkl. zimnej wody i wlewamy do uprażonych jabłek. Mieszamy i zagotowujemy. Gdy jabłka się zagęszczą, wyłączamy gaz i odstawiamy mus do przestygnięcia. Jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Następnie wybijamy je do miski. Wsypujemy cukier zwykły i waniliowy i ucieramy na jasną masę. Do masy dodajemy olej i mleko i ucieramy dalej do połączenia składników. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy do blachy 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy, wykładamy na nie uprażone jabłka i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ja dodatkowo schłodziłam jeszcze w lodówce. Przed podaniem ciasto dekorujemy cukrem pudrem. <br /> <br /> SMACZNEGO!!!