Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na ciasto z jabłkami, to ten jabłecznik w 15 minut jest dla ciebie stworzony! Wystarczy ubić wszystkie składniki mikserem, dodać do ciasta pokrojone jabłka i upiec. Aby urozmaicić wypiek, użyj trzcinowego cukru i dodaj odrobinę ekstraktu migdałowego lub cynamonu. Szybki jabłecznik to idealne rozwiązanie na jesień, kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Wbij jajka do miski, wsyp cukier, sól i zmiksuj na puszystą masę do pełnego utarcia cukru. Następnie wlej kefir, połącz, po czym dodawaj (po łyżce) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ubijaj już na mniejszych obrotach. Ciasto możesz wzbogacić kilkoma kroplami aromatu migdałowego lub waniliowego. Na koniec dodaj 3 jabłka pokrojone w kostkę, wymieszaj i przelej ciasto do okrągłej formy (ok.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostatnie jabłko pokrój w ósemki lub kawałki innego kształtu i ułóż na wierzchu ciasta, lekko wgniatając owoce w miękką masę. Następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp 3 łyżkami cukru. Opcjonalnie możesz wymieszać cukier ze szczyptą cynamonu lub łyżeczką cukru waniliowego.
Wstaw blaszkę z ciastem do pieca nagrzanego do 170°C i piecz ok. 40 minut, aż wierzch stanie się złocisty. Gotowe ciasto wyjmij z formy (odczekawszy 10 minut), po czym wystudź na kratce. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.