Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z budyniem i jabłkami. Ciasto z cytrynowym lukrem, jest kruche i bardzo dobre.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5359
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 886
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11788
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1335
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem, żółtkami i serkiem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Zagnieść, poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
budyń- Na mleku ugotować budyń i ostudzić do letniego mieszając co jakiś czas. Wmieszać rozkłócone żółtka i posmarować surowe ciasto.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki potem na cienkie plasterki.
Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać i wyłożyć na budyń.
beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń, posypać orzechami i szpatułką wymieszać ale nie długo. Wyłożyć na jabłka, rozsmarować i łyżką poklepać, tworząc "góry doliny"
Piec ok.70 min. w 175*C. Jak beza już brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. U mnie już po połowie pieczenia, przykryłam papierem.
lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.