Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche z budyniem i jabłkami. Ciasto z cytrynowym lukrem, jest kruche i bardzo dobre.
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresó...
Odsłon: 30
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 825
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 147
Babka ziemniaczana (kartoflak) jest to potrawa pochodząca ze wschodnich kresó...
Odsłon: 30
Lubię czasami wprowadzać nowości i łamać stereotypy w kuchni. Jednym z nich j...
Odsłon: 825
Leciutki jak chmurka. Zrobisz go w kilka minut.
Odsłon: 147
Składniki
ciasto-Masło zmiksować z cukrem, żółtkami i serkiem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Zagnieść, poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
budyń- Na mleku ugotować budyń i ostudzić do letniego mieszając co jakiś czas. Wmieszać rozkłócone żółtka i posmarować surowe ciasto.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki potem na cienkie plasterki.
Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać i wyłożyć na budyń.
beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń, posypać orzechami i szpatułką wymieszać ale nie długo. Wyłożyć na jabłka, rozsmarować i łyżką poklepać, tworząc "góry doliny"
Piec ok.70 min. w 175*C. Jak beza już brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. U mnie już po połowie pieczenia, przykryłam papierem.
lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.