Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik z mascarpone, galaretką i brzoskwiniami to pyszny deser, idealne połączenie smaków i tekstur, które naprawdę zaskoczą wasze podniebienia. Jest to pyszne ciasto bez pieczenia idealne dla osób które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, ale jednocześnie chcą przygotować coś pysznego i efektownego. W tym przepisie użyłam herbatników jako bazy, którą następnie pokryłam prażonymi jabłkami, kremem z mascarpone i na koniec galaretką z brzoskwiniami, która doskonale uzupełni smak całości.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3804
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34212
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3804
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34212
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1601
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113648
Składniki
Do garnka przekładamy prażone jabłka, podgrzewamy je często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, następnie wsypujemy suchą galaretkę, wszystko bardzo dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.
Na spodzie formy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Masę jabłkową przekładamy na herbatniki i dokładnie ją rozprowadzamy. Na masie układamy drugą warstwę ciastek.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, następnie wsypujemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Na końcu wsypujemy śmietan fixy i całość łączymy mikserem. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciastka i starannie ją rozprowadzamy. Na masie układamy trzecią warstwę ciastek. Ciasto wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kolejnej warstwy.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko stężała.
Odsączone z syropu połówki brzoskwiń układamy na herbatnikach. Lekko tężejącą galaretką wlewamy na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.