Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam pyszne ciasto na biszkopcie z warstwą jabłek i lekką pianką ze śmietanki z tatrą czekoladą.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19840
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 483
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242800
Składniki
Biszkopt Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie nie przerywają ubijania dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, wlać szklankę wody i gotować do miękkości. Następnie wsypać galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dosłodzić, odłożyć do stężenia.
Tężejącą galaretkę z jabłkami wyłożyć na zimny biszkopt, włożyć do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, oziębić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać połowę wystudzonej galaretki, zmiksować. Następnie wsypać startą na tarce czekoladę, wymieszać łyżką.
Szybko wyłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Do pozostałej galaretki cytrynowej wlać pół szklanki wrzącej wody, wymieszać, oziębić i tężejącą wylać na ciasto.
Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego.