Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące cynamonem chrupiące ciasteczka w kształcie słoneczek z jabłkowym wnętrzem. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak na zimno. Do ich wykonania potrzebujemy twardych owoców. Miękkie mogą się kurczyć podczas pieczenia i pękać podczas wycinania gniazd nasiennych.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11894
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16240
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5183
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11894
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16240
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5183
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 1-cm paski.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w poprzek na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Okrągłym kieliszkiem lub foremką wycinamy z każdego plastra gniazdo nasiennie.
Paskami z ciasta owijamy każdy plaster, tak, aby paski nie zachodziły na siebie,
Każde ciastko smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia.