Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połówki jabłek w cieście francuskim to tani, szybki i prosty deser, który jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się także na drugie śniadanie do pracy czy na imprezę.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 48
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 77
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 57
Składniki
Jabłka obrać i przekroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne. Posypać cukrem. 2/3 ciasta pokroić na 6 kwadratów na wielkość jabłek, pozostawiając ok. 1 cm brzeg. Na każdym kwadracie ułożyć połówkę jabłka "ogryzkiem" do dołu. Pozostałą część ciasta przeciąć wałkiem do wycinania kratki na cieście lub pociąć nożem na cienkie paski. Nacięte ciasto rozciągnąć i podzielić na 6 kwadratów. Ułożyć na cieście z jabłkami i zlepić brzegi dociskając np. widelcem.
Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka góra-dół). Piec 15-20 minut, do czasu, aż ciasto ładnie wyroście i się zarumieni. Cukier puder wymieszać z cynamonem. Ciepłe ciasta posypać cukrem pudrem.