Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5691
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7070
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12452
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5691
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7070
Składniki
Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa ostygnie, a galaretka zacznie tężeć, wykładamy jabłka na pierwszy blat i wstawiamy do lodówki.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy, ale nie całkowicie lecz żeby zostały małe kawałki orzechów. Śmietankę i mleko zagotowujemy w garnku. Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubijte z cukrem na puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)