Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii...
Składniki
Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować. Dobrze dodać trochę masła/oleju, ale nie jest to konieczne. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka (nie jest to konieczne, ale mi zależało na samej piance), następnie roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Twaróg utrzeć z jajkiem, cukrem, jogurtem i budyniem. Na koniec wmieszać w to ptasie mleczko.
W misce rozetrzeć masło (pokrojone na kawałki) z mąką, cukrem i muesli, do czasu powstania kruszonki.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną/bułką tartą tortownicy. Na to nałożyć twarożek, zostawiając ok. 2 cm margines. Oprószyć kakao, a następnie ułożyć owoce. Na koniec posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec przez 50-60 minut do tzw. ,,suchego patyczka". Studzić przy uchylonych drzwiczkach.