Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku drożdżowe ślimaki. maja same zalety, z wyjątkiem tego, że je się je bez opamiętania:). Ser kremowy, a jagody, jak to jagody, po prostu pyszne. Całość - niebo w gębie.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 594
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14544
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 594
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2805
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 922
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1674
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14544
Składniki
Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami
Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą