Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku drożdżowe ślimaki. maja same zalety, z wyjątkiem tego, że je się je bez opamiętania:). Ser kremowy, a jagody, jak to jagody, po prostu pyszne. Całość - niebo w gębie.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17772
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 424
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 950
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7383
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8809
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 17772
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 424
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 950
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7383
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8809
Składniki
Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami
Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą