Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne jagodzianki drożdżowe. Polecam wypróbować przepis.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 125
Królowa grilla :)
Odsłon: 1238
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 50 ml letniego mleka, około łyżeczki cukru, dużą łyżkę mąki i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce, tak aby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Do rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta oprócz masła i mieszam, gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i i jeszcze przez chwilę mieszam, tak aby masło połączyło się z ciastem.
Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i lśniące. Ciasta nie naciskam zbyt mocno podczas wyrabiam, ponieważ jest dość delikatne. Ciasto możemy również przygotować robotem. Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto odpowietrzam, ugniatam je przez chwilę w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, formuję wałek i dzielę na dziesięć w miarę równych części. Z każdego kawałka formuję kulkę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 10 minut.
Do dokładnie wypłukanych i osączonych jagód dodaję cukier i mieszam- jagody są gotowe.
Po 10 minutach rozwałkowuję kulkę ciasta, na placuszek o grubości około 4 milimetrów, na środek nakładam około 2 łyżek jagód i dokładnie zlepiam, uformowaną jagodziankę układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Jagodzianki układam dość luźno aby się nie skleiły podczas pieczenia.
Następnie blachę z jagodziankami oraz jagodzianki które będę piekła w drugiej turze, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę, masło (dobrze schłodzone), cukier i pocierając dłońmi łącze składniki tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa.
Pieczenie jagodzianek: Jagodzianki przed pieczeniem maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na środkową półkę i piekę około 23 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Jagodzianki mogą pęknąć od góry lub od spodu, taki urok jagodzianek, więc proszę się tym nie przejmować. Jagodzianki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam serdecznie