Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne jagodzianki z kruszonką! Dzięki dużej ilości masła pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Przepis na 15 jagodzianek. Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich:)
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5185
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 40
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 61
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5185
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 40
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 61
Składniki
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy razem z łyżką cukru,łyżką mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Gdy rozczyn jest gotowy odstawiamy go do wyrośnięcia na 10-15 minut. Gdy podwoi swoją objętość jest już gotowy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli i jajko. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn i ciepłe mleko. Całość mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do chwili gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (około5 minut). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na około 15 części. Z każdej części uformować placek i i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagód lub borówek. Każdy placek zlepić na pół i uformować na kształt jagodzianki. Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika i odstawiamy na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik: 180 st.C, grzałka górna i dolna, bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy po wierzchu jajkiem i posypujemy kruszonką*** Następnie wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. ***Przepis na kruszonkę: Składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść na konsystencje kruszonki:) SMACZNEGO!!!