Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto i miękkie jabłka tworzą jedno z naszych ulubionych połączeń. Szarlotka od lat pojawia się w wielu domach i zwykle znika szybciej, niż możemy ją podać. Gdy przygotujemy ją z dodatkiem maślanej kruszonki, zyskujemy deser, który smakuje każdemu. Polecamy babciny przepis na kruchą szarlotkę, która ma delikatny spód, aromatyczny środek i chrupiącą wierzchnią warstwę. Posypana cukrem pudrem i podana z lodami lub bitą śmietaną nie ma sobie równych wśród ciast z jabłkami. Składniki na kruchą szarlotkę z kruszonką Do ciasta potrzebujemy mąki pszennej, masła i cukru. Używamy także jajka, aby ciasto było zwarte, lecz wciąż kruche. Przyda się proszek do pieczenia, który zapewni lekką strukturę. Do nadzienia wybieramy jabłka o lekko kwaśnym smaku, które nie rozpadną się całkowicie podczas prażenia. Dodajemy także sok z cytryny oraz cynamon dla aromatu. Kruszonkę przygotowujemy z masła, cukru i mąki, aby była sypka i chrupiąca. Sposoby podania kruchej szarlotki Szarlotkę podajemy na ciepło lub na zimno. Ciepły deser łączymy często z lodami waniliowymi, które roztapiają się na jabłkach. W chłodniejsze dni podajemy ją z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Szarlotka dobrze smakuje także z sosem karmelowym, który podkreśla smak jabłek. Jeśli chcemy przygotować elegancki deser, możemy ułożyć ją na talerzyku z kulką lodów i listkiem mięty. W wersji codziennej sprawdza się filiżanka kawy albo aromatyczna herbata.
blacha do pieczenia, miska, rondel
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 569
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1344
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1244
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 569
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1344
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki podobnej wielkości. W garnku podgrzewamy je z odrobiną wody, aby nie przypaliły się na początku. Możemy dodać sok z cytryny, który poprawi smak i zapobiegnie ciemnieniu owoców. Jabłka prażymy na małym ogniu, aż staną się miękkie, lecz zachowają swoją strukturę. Gdy odparuje zbędny płyn, nadzienie będzie gotowe. Wtedy doprawiamy je cynamonem, a czasem także wanilią, jeśli chcemy uzyskać słodszy aromat. Zostawiamy do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto na szarlotkę? Zaczynamy od połączenia mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodajemy zimne masło, które siekamy na drobne kawałki. Dodajemy żółtka i całość wyrabiamy szybko, aby masa nie ogrzała się zbyt mocno. Powinna powstać jednolita kula, którą możemy owinąć folią.
Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu wałkujemy je na równą warstwę i układamy w formie. Spód nakłuwamy widelcem, aby nie wyrastał zbyt mocno podczas pieczenia.
Na przygotowany spód wykładamy przestudzone jabłka. Staramy się rozłożyć je równomiernie, aby nie powstały puste miejsca. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) i pieczemy ok. 30 minut.
Kiedy ciasto się piecze, szykujemy kruszonkę. Łączymy mąkę z cukrem, a następnie dodajemy miękkie masło. Całość rozcieramy palcami, aż powstaną drobne grudki. Gdy masa staje się sypka, wiemy, że kruszonka ma dobrą konsystencję. Możemy schłodzić ją chwilę w lodówce, aby lepiej zachowywała kształt podczas pieczenia.
Po 30 minutach pieczenia wykładamy kruszonkę na szarlotkę i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż będzie złocista.
Gotową szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy podawać ją jeszcze ciepłą, zupełnie schłodzoną lub podgrzaną w mikrofalówce. Przed podaniem na zimno możemy posypać ciasto cukrem pudrem.