Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto dla całej rodziny, sprawdzi się jako świąteczny deser lub na imprezy. Jest łatwy do zrobienia, jeżeli trzymamy się przepisu. Ten przepis nie zawiera glutenu i rozpływa się w ustach.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy składniki i robimy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy kolejno żółtka i wyrabiamy mikserem wszystko na puszystą, jasną masę. Dodajemy ser z wiaderka, kandyzowaną skórkę, rodzynki i miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy torebkę budyniu. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do odpowiedniej wielkości tortownicy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C, góra/dół. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja wkładam łyżkę drewnianą pomiędzy drzwiczki i ściankę piekarnika i tak chłodzę aż do wystygnięcia sernika. Upieczony sernik kroimy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Sernik, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.