Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto dla całej rodziny, sprawdzi się jako świąteczny deser lub na imprezy. Jest łatwy do zrobienia, jeżeli trzymamy się przepisu. Ten przepis nie zawiera glutenu i rozpływa się w ustach.
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5345
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3690
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 406
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2071
Przepis dnia
Racuchy na kwaśnym mleku z jabłkami to pyszna i prosta propozycja niemal na k...
Odsłon: 5345
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 731
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3690
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 406
Karkówka po cygańsku to hit Internetu! To niezwykle bogate danie jednogarnkow...
Odsłon: 2071
Składniki
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy składniki i robimy ciasto. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy kolejno żółtka i wyrabiamy mikserem wszystko na puszystą, jasną masę. Dodajemy ser z wiaderka, kandyzowaną skórkę, rodzynki i miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy torebkę budyniu. Białka ubijamy w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do odpowiedniej wielkości tortownicy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 170°C, góra/dół. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta od razu. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja wkładam łyżkę drewnianą pomiędzy drzwiczki i ściankę piekarnika i tak chłodzę aż do wystygnięcia sernika. Upieczony sernik kroimy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Sernik, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową.