Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami bardzo często gości na moim stole. To ciasto jest łatwe do przygotowania i moim domownikom nigdy się nie znudzi. Do ciasta dodałam purre z dyni, która dodała pięknego koloru.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 53
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 92
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 163
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 53
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 92
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 163
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Składniki
Przygotowanie puree z pieczonej dyni: Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna (około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować. Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę (gdy puree jest wodniste to nie dodawać śmietany). Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Kruszonka: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.Palcami rozcierać składniki tak długo, aż powstaną okruchy ciasta.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34x24 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać cukrem z wanilią.
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.