Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami bardzo często gości na moim stole. To ciasto jest łatwe do przygotowania i moim domownikom nigdy się nie znudzi. Do ciasta dodałam purre z dyni, która dodała pięknego koloru.
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1414
Polecam.
Odsłon: 220
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7983
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1414
Polecam.
Odsłon: 220
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 22
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7983
Składniki
Przygotowanie puree z pieczonej dyni: Dynię pokroić na kawałki, usunąć miąższ z pestkami, posmarować oliwą i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do czasu gdy do kawałka dyni wbijemy widelec to lekko wchodzi do dna (około pół godziny). Upieczoną dynię ostudzić i dokładnie zmiksować. Przygotowanie ciasta: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiać, posiekać z masłem. Dodać żółtka, puree z dyni ( 2 łyżki odłożyć do kruszonki) i śmietanę (gdy puree jest wodniste to nie dodawać śmietany). Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Kruszonka: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, masło i 2 łyżki puree z dyni.Palcami rozcierać składniki tak długo, aż powstaną okruchy ciasta.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34x24 cm. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu, posypać cukrem z wanilią.
Po wierzchu ciasto posypać kruszonką i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut.