Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienny sernik ze śliwkami to nowoczesna wersja klasycznego ciasta. Dzięki świetnie dobranym składnikom zyskuje głębię smaku i piękny wygląd.
Tortownica 26 cm
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 965
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1114
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10228
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 965
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1114
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10228
Składniki
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę lub do dużej miski. Zimne masło pokrój w kostkę i szybko posiekaj z mąką nożem aż powstaną małe grudki (kruszonka). Wsyp cukier, dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i kilka kropel wanilii. Wyrób ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Okrągłą tortownicę (ok. 26 cm) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia na dnie. Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek grubości ok. 0,5 cm. Wyłóż nim spód i boki formy, dociskając palcami i formując równą krawędź.
Nakłuj spód widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp obciążenie (np. suchą fasolę lub ryż). Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 12 minut.
W tym czasie zrób masę serową. Z 200 ml zimnego mleka przygotuj 2 torebki budyniu waniliowego. Resztę mleka zagotuj z cukrem i wlej budyń, mieszając aż zgęstnieje. Ser ucieraj, dodając porcjami budyń, cukier waniliowy, proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodaj jajka i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Na spodzie ułóż śliwki i wylej masę serową. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz około 60 minut.