Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec z kiwi to proste ciasto bez pieczenia z kremową masą na bazie jogurtu naturalnego przełamaną kwaskowatością świeżych owoców. Całość jest posypana czekoladą, która dodaje przyjemnej słodyczy. To szybki i orzeźwiający przepis na każdą porę roku.
średnica formy: 20 cm
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 293
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11119
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 293
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 383
Składniki
Masło rozpuść i pozostaw do ostudzenia.
Herbatniki drobno pokrusz w robocie kuchennym i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Zagnieć wszystko na jednolitą masę, która przypomina mokrą kruszonkę.
Masą wylep dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw spód do lodówki na co najmniej godzinę.
Kiwi obierz i pokrój w cienkie półplastry lub mniejsze kawałki. Włóż je do garnka i wymieszaj z cukrem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewaj wszystko przez 2-3 minuty aż owoce zaczną puszczać sok. Zdejmij i ostudź.
Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Następnie podgrzej ją, wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
W misce wymieszaj jogurt, kawałki kiwi i mieszankę żelatyny. Zalej mieszaniną zimny już spód i delikatnie wyrównaj łyżką. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Zastygnięte ciasto udekoruj plasterkami kiwi i wiśniami. Posyp całość tartą czekoladą.
Jogurtowiec z kiwi podawaj na zimno. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 4-5 dni.