Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, szybki i prosty w przygotowaniu deser.
Nieduże szklane naczynie, łyżka, naczynie do zaparzenia kawy.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wedle własnego smaku). Kawę rozpuszczalną zalać ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać dodając do kawy kilka kropli aromatu rumowego. Przygotować nieduże naczynie, ja używałam niedużego szklanego naczynia. Umoczyłam lukrowane pierniki w kawie i ułożyłam je na spodzie tworząc pierwszą, dolną warstwę. Na pierniki wyłożyłam połowę jogurtu wymieszanego z cukrami. Na jogurt wyłożyłam kolejną i ostatnią warstwę pierników namoczonych w kawie z aromatem rumowym. Na pierniki wyłożyłam resztę słodkiego greckiego jogurtu. Wierzch z jogurtem obsypałam gorzkim kakao wymieszanym z przyprawą do piernika (ilość wedle uznania, tak żeby było czuć posmak piernikowy, ale żeby nadmiar przyprawy nie dusił). Przygotowany deser odstawiłam do lodówki.