Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, szybki i prosty w przygotowaniu deser.
Nieduże szklane naczynie, łyżka, naczynie do zaparzenia kawy.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3219
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 874
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2744
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3219
Składniki
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wedle własnego smaku). Kawę rozpuszczalną zalać ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać dodając do kawy kilka kropli aromatu rumowego. Przygotować nieduże naczynie, ja używałam niedużego szklanego naczynia. Umoczyłam lukrowane pierniki w kawie i ułożyłam je na spodzie tworząc pierwszą, dolną warstwę. Na pierniki wyłożyłam połowę jogurtu wymieszanego z cukrami. Na jogurt wyłożyłam kolejną i ostatnią warstwę pierników namoczonych w kawie z aromatem rumowym. Na pierniki wyłożyłam resztę słodkiego greckiego jogurtu. Wierzch z jogurtem obsypałam gorzkim kakao wymieszanym z przyprawą do piernika (ilość wedle uznania, tak żeby było czuć posmak piernikowy, ale żeby nadmiar przyprawy nie dusił). Przygotowany deser odstawiłam do lodówki.