Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, szybki i prosty w przygotowaniu deser.
Nieduże szklane naczynie, łyżka, naczynie do zaparzenia kawy.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 235
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 105
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 31
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 31
Składniki
Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć wedle własnego smaku). Kawę rozpuszczalną zalać ciepłą, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać dodając do kawy kilka kropli aromatu rumowego. Przygotować nieduże naczynie, ja używałam niedużego szklanego naczynia. Umoczyłam lukrowane pierniki w kawie i ułożyłam je na spodzie tworząc pierwszą, dolną warstwę. Na pierniki wyłożyłam połowę jogurtu wymieszanego z cukrami. Na jogurt wyłożyłam kolejną i ostatnią warstwę pierników namoczonych w kawie z aromatem rumowym. Na pierniki wyłożyłam resztę słodkiego greckiego jogurtu. Wierzch z jogurtem obsypałam gorzkim kakao wymieszanym z przyprawą do piernika (ilość wedle uznania, tak żeby było czuć posmak piernikowy, ale żeby nadmiar przyprawy nie dusił). Przygotowany deser odstawiłam do lodówki.