Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i puszysty ser, przyjemny aromat soczystych pomarańczy i zaskakująca frużelina na wierzchu. Pokochasz to ciasto, a biały ser i pomarańcza już na zawsze pozostaną w takim duecie.
Blaszka o wymiarach 24 x 24 cm
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2163
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 224
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2163
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 128
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 224
Składniki
Sparz wrzątkiem jedną pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę, miąższ możesz zostawić do dekoracji. Resztę pomarańczy obierz i wytnij cząstki owoców, by pozbawić je białych błonek. Czysty miąższ pomarańczowy przełóż do garnka, wsyp łyżkę cukru i podgrzewaj. W międzyczasie powstanie dużo soku, który możesz odlać. W ten sposób szybciej uzyskasz mus pomarańczowy. Owoce możesz dodatkowo zmielić ręcznym blenderem, by konsystencja stała się gładsza. Połowę musu odlej do miski, aby przestygła. Druga połowa musu może zostać w garnku, ponieważ przyda się później.
Rozpuść żelatynę w 100 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Następnie dodawaj do śmietany ser, jogurt, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt. Zmiksuj wszystkie składniki, by się połączyły. Dodaj przestudzony mus pomarańczowy, zmieszaj, a na końcu dodaj (wlewając małym strumieniem) tężejącą żelatynę. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dodaj jeszcze trochę cukru pudru, jeśli jednak zbyt słodka – podkręć smak odrobiną soku z cytryny.
W dużej misce ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Następnie dodawaj do śmietany ser, jogurt, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt. Zmiksuj wszystkie składniki, by się połączyły. Dodaj przestudzony mus pomarańczowy, zmieszaj, a na końcu dodaj (wlewając małym strumieniem) tężejącą żelatynę. Jeśli masa jest zbyt kwaśna dodaj jeszcze trochę cukru pudru, jeśli jednak zbyt słodka – podkręć smak odrobiną soku z cytryny.
Ponownie podgrzej pomarańcze, które zostały w garnku. W małej misce rozmieszaj kisiel pomarańczowy z 50 ml wody i wlej zawiesinę do musu. Stale mieszaj, aby masa nabrała jednolitej konsystencji. Otwórz torebkę galaretki pomarańczowej i małą strużką wsypuj proszek do gorącego musu. Pamiętaj, aby stale mieszać, w przeciwnym razie zrobią się nieapetyczne grudki. Masa pomarańczowa powinna nabierać właściwej gęstości. Wyjmij ciasto z lodówki i polej go pomarańczową frużeliną. Wierzch ciasta możesz ozdobić cząstkami pomarańczy. Włóż foremkę z jogurtowcem najlepiej na całą noc do lodówki.