Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sernik kajmakowy na kruchym cieście z bakaliami. Polecam na podwieczorek, dla gości i na świąteczny stół.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 59
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1008
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 144
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 22
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 59
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1008
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 109
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 144
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąka pszenną i przekładamy je do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masło lub margarynę ucieramy w misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy oba budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
Tak wykonaną masę serową wylewamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Następnie sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.