Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny sposób na wykorzystanie białek Pyszna rolada bezowa z dodatkiem kakao.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112843
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 132
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 310
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 388
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 689
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112843
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 132
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 310
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 388
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 689
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odczekać około 10 minut. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Górną częścią do dołu, tak żeby papier znalazł się u góry. Delikatnie oderwać papier. Zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wlać żelatynę do masy i jeszcze raz zmiksować. Gotową masę, wyłożyć na roladę. Rozsmarować. Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej. U mnie, banany przykryły trochę więcej niż połowę rolady.
Zawinąć roladę. Następnie, owinąć w folie aluminiową i schłodzić w lodówce około dwie godziny. Ja po zawinięciu przekroiłam roladę na pół i dopiero zawinęłam w folię. Łatwiej wtedy umieścić w lodówce.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.