Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny sposób na wykorzystanie białek Pyszna rolada bezowa z dodatkiem kakao.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30274
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9052
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 769
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30274
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9052
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 769
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie, po trochu wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie gęsta i szklista dodać make, kakao i sok z cytryny. Wymieszać delikatnie łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 20-25 minut.
Wyciągnąć z piekarnika i odczekać około 10 minut. Następnie bezę przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Górną częścią do dołu, tak żeby papier znalazł się u góry. Delikatnie oderwać papier. Zostawić do całkowitego przestudzenia. W tym czasie przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier, następnie serek. Zmiksować, tylko do połączenia składników. Łyżkę masy dodać do żelatyny i wymieszać. Następnie wlać żelatynę do masy i jeszcze raz zmiksować. Gotową masę, wyłożyć na roladę. Rozsmarować. Banany pokroić w plastry i ułożyć na masie śmietanowej. U mnie, banany przykryły trochę więcej niż połowę rolady.
Zawinąć roladę. Następnie, owinąć w folie aluminiową i schłodzić w lodówce około dwie godziny. Ja po zawinięciu przekroiłam roladę na pół i dopiero zawinęłam w folię. Łatwiej wtedy umieścić w lodówce.
Przed podaniem, posypać cukrem pudrem.