Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym przepisem na wspaniałą roladę, z bitą śmietaną i powidłami. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie rolady jest trudne, ale po dzisiejszym wypieku stwierdzam-nie jest :-)
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Roladki mięsne to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa, wyrazisty sma...
Odsłon: 19
Nic nie cieszy bardziej niż domowe danie, które łączy w sobie prostotę przygo...
Odsłon: 223
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 24
Składniki
Na początek dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowanie biszkopta rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,następnie żółtka.Następnie dodajemy mąkę, kakao i wszystko bardzo delikatnie miksujemy. Masę wylewamy na blachę i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy okolo 10 minut.
Gorący biszkopt wierzchnią stroną wykładamy na suchą ściereczkę,odrywamy papier i delikatnie zawijamy biszkopt wraz ze ściereczką.
Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Zimny biszkopt delikatnie rozwijamy i smarujemy cienko powidłami. następnie dajemy śmietanę ( można zostawić 2 łyżki śmietany do dekoracji)
Następnie delikatnie zwijamy naszą roladę. Już bez ściereczki.
Po zwinięciu przekładamy na tacę. Kostkę czekolady wkładamy do woreczka strunowego i roztapiamy (np w mikrofali) Wycinamy mała dziureczkę i robimy dekorację na roladzie.
Następnie szprycą robimy rozetki z pozostawionej śmietanki.
I nasza rolada jest gotowa. Bardzo pyszna, delikatna i łatwa w przygotowaniu. Polecam gorąco