Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19080
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9523
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2083
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4087
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 693
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 353
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19080
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9523
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2083
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4087
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 693
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 353
Składniki
Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy biszkopt to wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ), pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, wkładamy do rondelka podlewamy 4 łyżki wody jak jabłka są mało soczyste i gotujemy ciągle mieszając, jak są miękkie wsypujemy jedną galaretkę truskawkową, zestawiamy z ognia i mieszamy by nam się rozpuściła galaretka, odstawiamy do wystygnięcia. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół, na dolny blat smarujemy jabłka i czekamy by nam zastygły.
Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklanki gorącej wody, gdy jest chłodna ubijamy na sztywno śmietankę i wlewamy chłodną galaretkę. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy biszkoptem. Na całość możemy zrobić polewę, u mnie: 3 łyżki śmietany 18% , 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru gotujemy do rozpuszczenia składników, na koniec dodajemy 1 czubatą łyżkę kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto.