Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mocno kakaowe ciasto jogurtowe z gruszkami i gruszkową pianką. W sam raz na jesienne spotkanie przy kawie i nie tylko :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 68
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1066
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 68
Składniki
Przesiewam mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Sypię szczyptę soli. Roztapiam masło i studzę. Łączę z jogurtem greckim. Ucieram jajko i cukier. Dodaję jogurt i aromat migdałowy. Mieszam do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Mieszam składniki mokre i suche do połączenia. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne. Kroję na drobną kostkę. Dodaję do ciasta i mieszam. Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni Celsjusza. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam na nią ciasto. Piekę około 60 minut. Do suchego patyczka. Studzę ciasto.
W międzyczasie roztapiam czekoladę /60 g/ w kąpieli wodnej. Odstawiam. 1 gruszkę obieram. Odkrawam kawałek spodu, żeby wyjąć gniazdo nasienne. Ustawiam owoc na sylikonowej macie. Zalewam roztopioną czekoladą. Odstawiam do przestygnięcia. Wkładam do lodówki, do całkowitego zastygnięcia czekolady.
Galaretki rozpuszczam we wrzątku. Studzę. Schłodzone mleko skondensowane ubijam około 3 minut na najwyższych obrotach miksera. Wlewam cienkim strumieniem przestudzone galaretki. Miksuję do połączenia. Wylewam na przestudzone ciasto. Wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę do ściągnięcia pianki.
Piankę delikatnie rozkłócam widelcem /sam wierzch. Jak ktoś chce mieć gładką powierzchnię, niech to pominie/. Posypuję kakao. Układam gruszkę w czekoladzie. Z 20 g czekolady ścieram na tarce wiórki. Posypuję wierzch.