Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty, karmelowy przekładaniec bez pieczenia z pewnością zasmakuje miłośnikom popularnych batoników. Ciasto Karmelek nie tylko doskonale się prezentuje, ale również wyśmienicie smakuje. Zrób, a nie pożałujesz
Polecam.
Odsłon: 472
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 699
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 115
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 432
Polecam.
Odsłon: 472
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 699
Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam takie świąteczne ciasteczkado herbatki pasuj...
Odsłon: 115
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 432
Składniki
Przygotuj spód do ciasta. Najpierw posiekaj drobno orzechy laskowe, najlepiej aby były zmielone. To samo zrób z ciastkami. Najlepiej za pomocą blendera lub miksera posiekaj je dokładnie. Możesz też to zrobić z pomocą tłuczka lub wałka i specjalnego worka do żywności. Połącz je z orzechami.
W małym rondelku rozpuść masło. Połącz je z orzechami i ciastkami. Wyłóż formę nasmarowaną wcześniej tłuszczem, ciasteczkowo-orzechowym spodem. Umieść w lodówce na około 20 minut.
Teraz przygotuj krem. Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do garnka wlej jednak 100 ml mniej mleka. Odstaw budyń do ostudzenia. Po tym czasie dodaj kajmak i dokładnie wymieszaj.
Kiedy budyń będzie zimny, ubij masło na puszystą masę. Dodawaj po jednej łyżce masy z kajmakiem, cały czas miksując. Krem powinien być jednolity i dość gęsty. Wyłóż go na przygotowany wcześniej spód.
Odłóż całość do lodówki. Po godzinie na wierzch ciasta rozprowadź równomiernie masę kajmakową. W małym rondlu rozgrzej śmietankę i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj aż do połączenia składników. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita, wylej ją w ramach dekoracji na kajmakową warstwę. Udekoruj ciasto orzechami.