Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj wyjątkowy przepis na karmelową szarlotkę, dzięki któremu klasyczny deser jabłkowy przejdzie w nowy wymiar elegancji, finezji i smaku. Ta tarta z delikatnym, kruchym ciastem i soczystymi jabłkami stanowi mistrzowskie połączenie. Aby uzyskać najpiękniejszy efekt, użyj twardych, kwaśnych jabłek z czerwoną lub różową skórką. Ciasto będzie idealne zarówno na wykwintne przyjęcie, jak i spokojne popołudnie przy filiżance herbaty.
forma na tartę o średnicy 30 cm
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 502
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 838
Składniki
Przygotuj ciasto: Połącz przesianą mąkę, cukier i sól, następnie wkrój kawałki zimnego masła i posiekaj. Dodaj żółtko, ekstrakt waniliowy oraz wodę i zagnieć gładkie ciasto. Do tego celu możesz użyć także robota kuchennego. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki (ok. 30 cm). Równomiernie dociśnij ciasto do dna i boków. Wstaw foremkę z ciastem do lodówki na 30 minut, a po tym czasie nakłuj dno widelcem i przenieś tartę do pieca nagrzanego do 190°C na około 20-25 minut. Po upieczeniu lekko ostudź.
Jabłka umyj i wykrój z nich gniazda nasienne. Następnie przetnij na połowy, po czym pokrój w półksiężyce. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Zaczynając od zewnętrznych boków tarty zacznij układać jabłka. Pamiętaj, aby ustawiać je pionowo, krawędziami cięcia w dół i skórką do góry. Ułóż okręgi ciasno i kieruj się do środka, aby powstał wzór przypominający kwiat lub rozetę. Ostatnie plasterki zwiń i włóż do środka. Na wierzchu ciasta ułóż małe kawałki masła. Dodatkowo możesz lekko oprószyć mielonym cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
Wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 180°C na około 40 minut, po czym wyjmij i odstaw na 10 minut. W tym czasie rozpuść „Krówki” w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i za pomocą pędzla posmaruj ciepłą tartę karmelem. Zastępczo możesz użyć miodu, syropu klonowego lub zagęszczonego mleka kondensowanego z puszki. Szarlotkę odstaw do przestygnięcia i podawaj.