Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędnie delikatne i puszyste ciasto bez pieczenia. Rozpływa się w ustach... Intensywnie czekoladowe z wyważoną dozą słodyczy, którą przełamują lekko słone dodatki. Dzięki czemu ciasto jest wyraziste w smaku.
Polecam.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 153
Składniki
Puszkę mleka skondensowanego włóż do głębokiego garnka. Zalej wrzątkiem tak, aby puszka była cała przykryta wodą. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Najlepiej wykonać ten krok na samym początku, tak aby ciepła masa, była od razu gotowa do wyłożenia.
Dno blaszki (24x24 cm) wyłóż biszkoptami.
200 g czekolady mlecznej roztop w kąpieli wodnej, zmiksuj ją mikserem z 250 g serka mascarpone.
na wysokich obrotach ubij 250 ml śmietanki 36%. Gotową bitą śmietanę połącz delikatnie z masą czekoladowo-serkową. Ten krok najlepiej zrobić ręcznie drewnianą łyżką, tak aby bita śmietana nie opadła.
Gotową masę wyłóż w całości na biszkopty.
Na masie ułóż warstwę krakersów.
Po 2, 5 godziny gotowania wyciągnij z wody puszkę mleka skondensowanego. Osusz i otwórz puszkę. Puszka będzie gorąca, więc pamiętaj, aby robić to w rękawicy kuchennej. Masa w środku będzie bardzo gęsta, ale dobrze się ją rozprowadza. Jeszcze ciepłą masę wyłóż w całości na krakersy.
Ubij pozostałe 250 ml śmietanki 36%. Kiedy masa z mleka skondensowanego wystygnie na krakersach, rozprowadź na niej bitą śmietanę.
Warstwę bitej śmietany posyp solonymi orzeszkami ziemnymi. Dociśnij je delikatnie, aby dobrze trzymały się wierzchu. Włóż ciasto do lodówki i pozostaw tam na całą noc. Będzie gotowe na drugi dzień, kiedy biszkopty i krakersy zmiękną, a masy stężeją. Smacznego!