Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na troszkę inne faworki bo w kształcie sprężynek. Tak przygotowana słodka przekąska, mało ze jest smaczna to i ładnie się prezentuje. Sprężynki są kruche, smaczne i w miarę proste w przygotowaniu. A jeżeli nie mamy rurek to z tego ciasta możemy również zrobić faworki o klasycznym wyglądzie. Polecam wypróbować przepis.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 1580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 1580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1732
Składniki
Do miski wsypuję mąkę, cukier puder i dodaję masło. Składniki łączę ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki przypominające kruszonkę.
Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i zagniatam przez chwilę w misce, tak żeby składniki się połączyły. W następnym kroku, ciasto wykładam na blat delikatnie podsypany mąką i wyrabiam przez chwilę, tak żeby ciasto się stało gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut do lodówki.
Po 30 minutach: Odcinam kawałek ciasta, blat podsypuję mąką i ciasto rozwałkowuję na grubość około 1 milimetra i długość około 40 centymetrów. Z tak rozwałkowanego ciasta wykrawam paseczki o szerokości około 0,5 centymetra. Następnie paseczki nawijam na rurki. Końcówki ciasta zlepiam z ciastem nawiniętym na rurkę.
Smażenie sprężynek: Sprężynki możemy smażyć na oleju, na smalcu lub na oleju ze smalcem w proporcji 1:1, głębokość tłuszczu powinna być około 4 centymetrów. Przed smażeniem wrzucam kawałek ciasta na rozgrzany tłuszcz i jeżeli od razu zaczyna się smażyć i wypływa, to znaczy że temperatura jest odpowiednia i można zacząć smażyć sprężynki. Na rozgrzany tłuszcz kładę rurki i smażę z każdej strony na jasno brązowy kolor. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane sprężynki oprószam cukrem pudrem. A jeżeli nie mamy rurek, to z tego ciasta można usmażyć faworki o klasycznym kształcie. Karnawałowe sprężynki – serpentynki są gotowe, życzę udanego smażenia i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa