Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ponieważ karpatka jest jednym z moich ulubionych ciast, używam dużej blachy (45x40cm) W przypadku używania mniejszych foremek, karpatka wychodzi z grubą warstwą kremu.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 25
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 32
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 347
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 25
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 32
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 347
Składniki
Ciasto: Zagotowałem szklankę wody z połową margaryny, następnie dodałem szklankę mąki gotowałem ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Po wystudzeniu wbijałem pojedynczo jajka , miksowałem 5-10 minut. Blachy wyłożyłem papierem do pieczenia i rozsmarowałem na nich ciasto. Piekłem 25 minut w 200 stopniach.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrem i 2 łyżki mąki. Wlałem do gotującego się mleka i gotowałem ciągle mieszając. Masło ubiłem na puszystą masę, powoli dodając przestudzona masę budyniową.
Analogicznie postąpiłem z drugim kremem. Jeżeli krem kakaowy wydaje się zbyt jasny, można dodać do niego łyżkę kakao.
Płat ciasta posmarowałem kremem waniliowym, następnie na niego wyłożyłem krem czekoladowym i przykryłem drugim ciastem.