Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-05-2025
Delikatne ciasto, puszysty krem z dodatkiem owoców w galaretce , smakuje wybornie.
2 blaszki 24 x 34 cm , robot , garnek.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2508
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 1062
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1380
Składniki
Wodę zagotować, dodać 100 g masła, gotować chwilę aż się rozpuści, dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając, po dodaniu mąki chwilę gotować aż mąka się wchłonie. Wystudzić. 2 blaszki 24 x 34 posmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Do przestudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, mieszając robotem, aż powstanie jednolite ciasto. Podzielić na 2 części , każdą, rozciągnąć w blaszce. Wstawiać kolejno do piekarnika i piec 20 minut, ciasto będzie miało wzniesienia i lekko się zarumieni. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do zakrzepnięcia. 1 1/2 szklanki mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, budynie rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego się mleka, dokładnie mieszać , chwilę pogotować . Ugotowany budyń wyłożyć do miseczki , przykryć folią aby nie powstał kożuch, wystudzić. Truskawki umyć , obrać z szypułek, pokroić w plastry.
200 g masła ucierać dodając po trochu budyń, ucierać aż powstanie jednolita , puszysta masa. Podzielić na połowę. Jedną połowę wyłożyć na ciasto , na niej ułożyć truskawki.
Zalać krzepnącą galaretką.
Schłodzić chwilę w lodówce , posmarować drugą połowę masy , przykryć drugim ciastem.
Czekoladę zetrzeć na wiórki , posypać po wierzchu.
Schłodzić w lodówce, podzielić na porcje.